Anasayfa
GÜNCEL
Haber(son dakika)
DOWNLOAD
Programlar
Oyunlar
Ekran koruyuculari
MiZAH EGLENCE
Temel fikralari
Erotik fikralar
Sarisin fikrala
Ehliyet sinavinda sorulan ilginc sorular
Duvar yazilari
Garip olaylar
MÜZiK
Türkce mp3
Midi Arsivi
FUTBOL

Trabzonspor tikla..Tikla..

Galatasaray

Besiktas
Fenerbahce
Dünya kupasi
Avrupadan futbol
ilizyon

 

Balik Hastaliklari


Pseudotropheus 'Red Top Zebra'Labeotropheus trewavasae ‘Red Top’Aul.stuartgranti 'Ngara Flametail'Labidochromis caeruleus ‘Electric Yellow’Copadichromis azureusAulonocara baenschi 'Sunshine Peacock'

HASTALIK BELİRTİLER
Beyaz benek Beyaz grimsi benekler
Kuyruk kanat çürümesi Kuyruk ve yüzgeçlerde beyazlama
Mantar Beyaz iplikimsi oluşumlar
Ağız fungusu Ağız ve yanaklarda mantara benzer beyaz tabaka
Göz fırlaması Aşırı göz büyümesi ve fırlaması ( Genelde Japon  balıklarında görülür)
Balık veremi Zayıflama, iştahsızlık, zayıflık, refleks azlığı
Kadife hastalığı Balığın üstünde ince bir toz bulutu gibi bir tabaka
Kara leke hastalığı Balık üstünde siyah noktalar
Neon hastalığı Balık üstünde sarımsı lekeler (Genelde Tetra ve Neon'larda görülür)
Solungaç hastalığı Su yüzeyinde yüzme, yem yememe ve solungaç kenarlarında beyazlık
Sümüklü deri hastalığı Hareket ve beslenmede isteksizlik
Balık biti Deri üstünde kamçılı parazitler
Actheres Ambloptitis    Salmincola Edwardsi Solungaçlarda tahribat ve deri üstünde parazitler
Gyrodactylus Yüzgeçlerde yıpranma, yer yer kızarmış bölgeler
Furunkulozis Deride şişmeler ve kabarcıklar, balıkta renk  solması
Hexamita Zayıflama, iştahsızlık ve ani yüzme hareketleri
Kolomnaris Vücutta yuvarlak delikler ve kenarlarınsa sarımsı  yapışkan bir madde

nokta.gif (634 bytes)BEYAZ BENEK
En çok tanınan parazitlerden biridir. Balığın üzerinde iğne başı büyüklüğünde grimsi beyaz renkte çok sayıda benekler görülür. Parazit balığın üzerindeyken tedavi edilemez. Zamanla balığın halsizleşmesi ve ölümüne sebep olur.

nokta.gif (634 bytes)KUYRUK KANAT ÇÜRÜMESİ
Bunlar genelde bakteri ve mantarların oluşturdukları hastalıklardır. Kuyruk ve yüzgeçlerin kenarlarında beyazlanmayla başlar ve vücuda doğru yayılır. Erken fark edilmesi tedaviyi kolaylaştırır.

nokta.gif (634 bytes)MANTAR
Çoğunlukla bakımsız ve yaralanmış balıklarda deri üzerinde beyaz iplikimsi oluşumların görülmesiyle kendini belli eder. Hastalığın önlemi erken alınmaz ve yayılmasına olanak tanınırsa, mantarın geliştiği bölge ufak bir pamuk parçasını andırır. Bu hastalığın en önemli belirtileri yorgunluk ve iştahsızlıktır.

nokta.gif (634 bytes)AĞIZ FUNGUSU
Balığın baş kısmında, özellikle yanak ve ağzında mantara benzer bir görünümde beyaz bir tabaka oluşur. Balığın ağzında bir bozulma görülür. Hastalığın ilerlemesi durumunda ağız çevresi bakteri tarafından kemirilerek hayvanın ölümüne sebep olur.

nokta.gif (634 bytes)GÖZ FIRLAMASI
Bu hastalıkta gözlerden biri veya her ikisi de göz yuvasına sığmayacak şekilde büyür, daha sonra şişerek patlar ve sonuçta balığın kör olmasına yol açar. Daha çok japon balıklarında görülen bir hastalıktır.

nokta.gif (634 bytes)BALIK VEREMİ
Genelde balıklarda bir zayıflama ve iştahsızlık ile kendini belli eder. Hasta balıkların refleksi zayıflar, dolaşamaz ve durgunlaşır. Tedavi edilmediği zaman toplu ölümlere sebep olur.

nokta.gif (634 bytes)KADİFE HASTALIĞI (OODİNİUM)
Beyaz benek hastalığına çok benzer. Ondan çok daha küçük olup balığın üzerinde ince bir toz bulutunu andırır. Tedavi edilmezse ölümlere sebep olur.

nokta.gif (634 bytes)KARA LEKE HASTALIĞI
Balık üzerinde siyah noktalar halinde görülen ve balıklara zarar veren bir parazittir. Bu küçük parazit kurtlarının yumurtaları, balık yiyen kuşların dışkılarıyla suya bırakılır. Yumurtadan çıkan larvalar salyangozlarda büyüyüp gelişerek, buradan balıklara saldırır. Deri içine girerek siyah kistlere sebep olur.

nokta.gif (634 bytes)NEON HASTALIĞI ( PLİSTOPHORA )
Daha çok neon tetra balığında görüldüğü için bu balığın ismiyle alınır. Balık üzerinde açık sarımsı lekeler halinde görülür. Kısa sürede kitle ölümlerine yol açar.

nokta.gif (634 bytes)BAKTERİYEL SOLUNGAÇ HASTALIĞI
Micro bakterilerin sebep olduğu bu hastalıkta, balıklar suyun yüzeyinde yüzer, yem yemez, solunum hızlanır ve solungaç kapağı normalden fazla açılarak kenarlarında beyazlık oluşur. Yüksek oranda ölümlere yol açan bir hastalıktır.

nokta.gif (634 bytes)SÜMÜKLÜ DERİ HASTALIĞI (COSTİA)
Deride ve solungaçta hastalık oluşturan bir parazittir. Serbest yüzer uzun kamçılarıyla hareket eder. İlerlemiş durumlarda balığın üzeri sümükümsü bir hal alır. Balığın hareket ve beslenmesinde isteksizlik görülür. Tedavi edilmezse ölümlere sebep olur.

PARAZİTSEL HASTALIKLAR

nokta.gif (634 bytes)
BALIK BİTİ (ARGULUS)
Bir dış parazit olup iri bir su piresi büyüklüğündedir. İlk bakışta pula benzer iki tane iri göz ve emicisi vardır. Balığın derisine yapışarak kan emer. Yumurtaları ve larvaları açıkta uzun müddet yaşayamaz. Parazit balığın üzerinden bir cımbız vasıtasıyla alınır.

nokta.gif (634 bytes)SOLUNGAÇ PARAZİTLERİ

* ACTHERES AMBLOPTİTİS SALMİNCOLA EDWARDSİ
    Bu iki parazit birbirine çok benzer. Yumurtaları ve larvaları uzun müddet açıkta yaşayamazlar. Balıkların solungaçlarına hareketli ayaklarıyla iyice yapışırlar. Solungaçlara yaptıkları tahribat yüzünden ölümlere sebep olurlar.

* GYRODACTYLUS
    Bir çift çapası ve 16 yan çengeli vardır. Uygun durumlarda çıplak gözle görülebilirler. Bu dış parazit balıklarda halsizlik, yüzgeçlerde yıpranma, deride matlık, yer yer kızarmış bölgeler oluşturur. Deri ve solungaçlara yerleşerek balığın ölümüne sebep olur.

* FURUNKULOZİS
    Hastalık balığın sindirim sisteminde veya dıştan tahriş olan bölgelerde ortaya çıkar. Deri şişer, kabarcıklar meydana gelir. İçleri pembemsi veya kırmızımtırak sıvı ile doludur. Hastalık balığın solungaçlarında renk solmasına sebep olur. Eğer hasta balığın solungaçlarına bastırılırsa kan geldiği görülür.

* HEXAMİTA
     Balığın ince bağırsağında yaşayan ufak, 8 kamçılı, hareketli bir parazittir. Bilhassa diskus balıklarında tipik bir hastalığa sebep olur. Balıkta zayıflama, iştahsızlık, ani yüzme hareketleri görülür.

* KOLOMNARİS
     Bu hastalığı oluşturan bakterilerin yapışkan özellikleri vardır. Bu bakteriler vücutta yuvarlak delikler açarlar. Bu deliklerin kenarlarında sarımsı yapışkan bir madde görülür. Yüksek sıcaklıkta fazla, düşük sıcaklıkta daha az görülür. Eğer solungaçlara musallat olmuşsa kılcal damarları etkileyerek balıkların boğulup ölmesine sebep olur.
   
Not: Yukarıdaki adı geçen balık hastalıklarının bazılarının tedavisi olmasına rağmen bazılarının ise hala tedavisi bilinmemektedir.

Kaynak: Akvaryum 2 - İstanbul Akvaryumcular Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği

EĞER HASTA BİR BALIĞINIZ VARSA...

hastalik.jpg (4424 bytes)nokta2.gif (245 bytes)Öncelikle paniğe kapılmayın. Ne kadar çok acele ile hareket ederseniz o kadar çok işiniz zorlaşır.

nokta2.gif (245 bytes)Balığınızı dikkatlice tekrar inceleyiniz. Eğer hastalıklar konusunda bilgili iseniz hastalığın türünü tespit etmeye çalışın. Eğer bir bilginiz yoksa balık üstünde gözlemlediğiniz durumları not alınız ve akvaryumcunuza danışınız.

nokta2.gif (245 bytes)Hastalığın diğer balıklara da bulaşmış olup olmadığını tespit ediniz.

nokta2.gif (245 bytes)Eğer sadece tek bir balık ya da bir kaç balık hastalanmış ise balikayri.jpg (4867 bytes)mutlaka hasta balıkları diğerlerinden ayırınız ve ayrı bir cam fanus ya da  akvaryuma koyunuz.

nokta2.gif (245 bytes)Hastalık akvaryumunuzun ya da cam fanusunuzun içine koyacağınız suyun akvaryum suyunun kimyasal bileşiminden çok fazla farklı olmamasına özen gösteriniz.

nokta2.gif (245 bytes)Hasta balıklarınızı diğer balıklardan ayırdıktan sonra akvaryumcunuzdan hastalığın tedavisi olan ilacı satın alınız.

nokta2.gif (245 bytes)İlaçtan balıklarınızın suyuna ne kadar gerekiyosa o kadar koyunuz ve suyun sıcaklığınında ideal ısıda olmasına özen gösteriniz (26oC+). Ve balıklarınız tamamen iyileşmeden tekrar akvaryumunuza koymayınız.

nokta2.gif (245 bytes)Ve mutlaka diğer balıklarınızda hastalık olsa da olmasa da onların suyuna da koruyucu ilaçtan atınız.

 

Anasayfa

WEB TASARIM
Javascript 1
Javascript 2
Javascript 3
Javascript 4
Java Aplet
Bedava banner
Bedava sayac
AKVARYUM
Gerekli malzemeler
Akvaryum kurulumu
Akvaryum bakimi
Discus  resimleri
Balik yemleri
African Cichlids I
Balik hastalilari
Akvaryum bitkileri
KADIN VE COCUK
Gebelik öncesi
Yeni dogan bebek
Süt cocugu dönemi

GÜZEL SÖZLER

Ask sevgi
Güzel sözler
sms sözleri

Ziyaretçi GörüşleriZiyaretci Defterini yaz

frog